پس از خبرهای منتشرشده در زمینه آلودگی گندم و برنج وارداتی هندی و پاکستانی مباحثی در زمینه آلودگی آنتی بیوتیکی مرغهای تولید داخل یا تولید این فراورده با استفاده از هورمون مطرح است. با محسن مشکات، معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی گفتوگو کردهایم.
- واردات یا عرضه گوشتهای آلوده از جمله دغدغههای مصرفکنندگان است، چه نظارتی برای جلوگیری از عرضه این محصولات صورت میگیرد؟
فراوردههای دامی عرضه شده در بازار مصرف داخلی یا منشأ تولید داخل داشته یا وارداتی است. عمده نیاز کشور به این محصولات از طریق تولید داخل تأمین میشود، محصولاتی مانند شیر ولبنیات، گوشت قرمز، مرغ، تخممرغ و... منشأ تولید داخل دارد. حدود یک میلیون و 900 هزار تن گوشت مرغ تولید میشود که با درنظرگرفتن مصرف سرانه بیش از 23 کیلوگرم واردات به 20 تا 30 هزار تن در ایام خاص محدود میشود. در زمینه گوشت قرمز نیز حدود 900 هزار تا یک میلیون تن گوشت قرمز در کشور تولید میشود و حدود 80 تا 140 هزار تن واردات داریم، بر این اساس سازمان دامپزشکی کشور حساسیت نشان میدهد تا فراوردههای دامی وارداتی تهدیدی برای تولید داخل یا مصرفکنندگان نباشد. به همین دلیل اجازه واردات این محصولات از همه کشورها را نمیدهیم.
- واردات دام زنده از جمله مواردی است که منشأ برخی آلودگیها بوده است، علت واردات دامهای آلوده چیست؟
واردات دام زنده نیز به 2شکل رسمی و قاچاق انجام میشود که در واردات رسمی و قانونی دام وارداتی در مرزهای غربی و شرقی کشور با مجوز بهداشتی وارد میشود. واردات گوسفند از ارمنستان به این شیوه انجام میشود و پس از کشتار در نزدیکترین کشتارگاه توزیع میشود دامهای وارداتی از این کشور پس از نظارت ناظران این سازمان و تنها با دریافت مجوز واردات امکانپذیر است.
اما نگرانیهای مطرح شده در زمینه واردات قاچاق دام از مرزهای رسمی کشور است که بهدلیل تفاوت قیمت گوشت قرمز در دوسوی مرزها شدت یا کاهش دارد. گرچه برای واردات این دامها مجوز رسمی صادر نشده است با وجود این تهدید آلودگی ناشی از واردات دام زنده بهمراتب بیشتر از واردات گوشت قرمز است.
- نگرانیهایی در مورد آلودگی مرغهای تولید داخل به آنتیبیوتیک یا هورمون وجود دارد، این نگرانیها درست است؟
باید توجه کرد که افزایش وزن مرغهای تولید داخل ناشی از طولانی شدن زمان نگهداری بهدلیل نوسان قیمت بازار و اصلاح نژاد مرغ گوشتی با نژادهایی است که در زمان کوتاهی وزن بالایی میگیرند و این موضوع ارتباطی با استفاده از هورمون برای تولید این محصولات ندارد. همچنین خصوصیات نژادی طیور صنعتی با شیوه تولید سنتی متفاوت است و مرغ گوشتی اصلاح نژاد شده در مدت 50روز به وزن 2کیلوگرم میرسد.
از سوی دیگر از مرزهای رسمی و گمرکات کشور هیچ هورمونی برای استفاده طیور وارد نشده است. در زمینه آلودگی آنتی بیوتیک مرغ یا دام نیز بهدلیل شیوع برخی بیماریهای عفونی از این داروها استفاده میشود اما پس از استفاده از داروها تولیدکنندگان ملزم به رعایت دوره پرهیز هستند و برای کشتار این طیور باید دوره 15روزه و مجوز کشتار از سازمان دامپزشکی دریافت شود. برای کنترل بیشتر این موضوع طرح پایش باقیماندههای دارویی و آنتیبیوتیکی را اجرا کردهایم و با نمونهبرداری از مرغهای موجود در بازار میزان داروهای موجود در گوشت مرغ را تعیین میکنیم.